Írni akarok...

de hogyan kezdjem el?

Ebben a rovatban az írás elkezdésével, nehézségeivel és megkönnyítésével foglalkozom.

A legtöbb helyen, ahol utána néztem a "hogyan kezdjem" kérdésnek, olyan válaszokat találtam, amelyek kiábrándítottak. Pl: "Hogy akarsz író lenni, ha azt sem tudod, hogy kezd?" "Fogsz egy papírt és írni kezded!"

-.- A szuper okos válaszoknak köszönhetően, úgy döntöttem megírom ezt a rovatot segítségképpen.  

A példákat egy Lengyel származású írótól hozom, akinek világsikerű könyvét játékba is megcsinálták Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság (Vaják sorozat 1.)  /Játék: The witcher

 

Akik már írtak valamilyen történetet (regényt, novellát, mesét most az mindegy) tudják, hogy elkezdeni nem túl egyszerű. Olyan kérdések merülnek fel bennünk, hogy honnan induljon pontosan a cselekményszál? Mivel kezdődjön, beszélgetés, harc, tájleírás? Mi az ami megfogja az olvasót? 

Amit elsőnek leszögeznék, hogy ne azért kezdjünk el egy történetet, mert az olvasók kedvében akarunk járni, tehát ne fogjunk bele egy közönség könyv megírásába. Mert idővel nem fog érdekelni, a végére elkedvetlenít. A saját történetedet kell megírni, a Te világodat, elképzelésedet, ami benned van, nem a "közönség pillanatnyi ízlését". Ha fantasy-t szeretnél írni, de ebben az évben a sci-fi ment jól és nagyon felkapott lett, attól ne kezdj bele, főleg, ha nem szereted. Ki kell tartanunk az elképzelésünk mellet.

  Előkészítő lépések:

1. Legyen mondanivalód: Egy történet során az író elrejt egy üzenetet a háttérben, amit az olvasó, ha figyelmes észrevesz. Legtöbbször több mondanivaló is rejlik egy könyvben, ami nem baj, mert részben ezért írunk, hogy kiadjuk magunkból. Fontos dolog, hogy legyen egy fajta üzeneted, amit te közölni akarsz, mert így nem lesz céltalan a történeted. Az üzenetet Te találod ki, az évek ismerete, tapasztalataid alapján, bármit. 

Példa; Andrzej Sapkowski történetében az üzenet: Az emberi önzőség, a saját fajunk iránti gyűlölet, az, hogy egyszerű és durva vágyaink és élvezeteink hajtanak minket, elveszőben van az emberség, a tisztelet, a szeretet. Átvette helyét a bűzlő mocsok, ami mindenkiben ott rejlik az embertelenség.  Igen..kicsit durva példát hoztam, de ez is egy üzenet, még hozzá nagyon jó, mert így válik érdekesség a kitalált világ. A Vaják sorozat a sötét középkorban játszódik, mégis a lapokat olvasva azt veszi észre az olvasó, hogy egy torz tükörként látja a jelenlegi világot, azt hogy hasonló hibákkal állunk szemben, mint a középkorban. Ami elég szomorú, mert tényleg van benne igazság, nem segítünk embertársainkon.

2. Várd meg az ihletet vagy menj elébe: Sokan mondják, hogy nincs ötletük, elszállt az ihlet. Ilyen esetben keresni kell, nyitott szemmel kell járni a világban, ha látsz egy izgalmas helyszínt vagy különleges embert, képzeld el karakterként, alakíts a dolgokon, fantasy képeket kell nézni vagy videókat hallgatni. Elképzelni mit rejt a kép maga mögött vagy a zenében mit hallasz. Az írás, olyan mint amikor moziba vagyunk, lényegében az írók végig moziznak, így képzelik el a történetet és leírják ezeket. Ezt ajánlom nektek is bővíteni kell a képzeleteteket, mindenhol lehet egy ihlet adó ötlet!

Segítség: Fantasy képek  (Inkább a Pinterest képeket ajánlom, mint a Google-t)

Fantasy zene (megindító)

(szomorú, reményt adó) zene 

(megindító) zene

 

 3. Kérdezd meg magadtól: Miről akarsz írni? Ha ez meg van nagyjából, vázlatszerűen a fejedbe az már nagyon jó, mert akkor meg van a történeted "Miért"-je is. Írok egy példát, hogy érthető legyen: Miről írók? Arról, ahogy az emberek egymás ellen harcolnak, elnyomva letaszítva sajátjaikat, más fajokat csak azért, mert úgy hiszik többek lesznek így. Mindezt egy sötét középkori hangulatba ágyazva. Miért? Mert a jelenlegi világunk is ezzel küzd, ami ihletet adott. /Az utolsó kívánság; Vaják sorozat 1./  Tehát lehet érezni, hogy a "Miről" és "Miért" kérdés kéz a kézben jár.

Következő kérdés: "Ki? Mi? Hol? Mikor? Milyen?" Ha van egy alap ötleted, ezeket a kérdéseket még tedd fel magadnak. Ki a főszereplő? Mi a cselekedett, csavar, fordulat, vég kifejlett a történetben? Hol kezdődik és hol végződik, kell térkép hozzá? Mikor játszódik? (nem kell pontos évszám, de nagyjából tudni kell) Milyen történetet akarsz elmesélni? (sci-fi, dark fantasy, romantika, high fantasy, kalandregény)  fontos, hogy tartsd magad az elképzelésedhez, ha egy orgyilkosról írsz ne menjen át romantikába a történet, mint Sarah J. Maas :Üvegtrón című regénye.. mert az kellemetlen az olvasónak.

Ha ezekre a kérdésekre válaszolunk, végig gondoljuk a történetet, akkor már lesz egy jó kiinduló pont, kicsit tisztábban átlátjuk a dolgokat.

4. Készíts vázlatot: Foglald össze az eddigieket, vázlatokat készíts, legalább 6-8 mondatban írd le a történeted lényegét. Próbálj figyelni a logikai buktatókra. Ezt követően próbáld meg 3 fő szakaszra (eleje, közepe, vége) szétbontani és ezeket is kibővíteni 6-8 mondatra. Legyen benne cselekedett, fordulat, mélypont, tetőpont, befejezés. Figyelj arra, hogyan zárul a történet, mert ez befolyásolhatja a történeted elejét is és ne a végén gondolkozz rajta, mikor már megírtál 300-350 oldalt.

5. Szereplők: Kezd el kidolgozni a főszereplő(k) jellemét, külsejét, motivációit, félelmeit, hibáit és a legfontosabbat a változását, jellemfejlődését, amely általában nélkülözhetetlen, ha nem akarunk sablonos (hibátlan papírmasé) főszereplőt. Jöhetnek a további szereplők, akik segítenek vagy hátráltatják a főszereplőt, olyanok, akik sokat szerepelnek majd a történetben. Ezt követően jöhet a "gonosz", ami/aki általában személy szokott lenni, neki is megadjuk a motivációit, miért keseríti meg a főszereplő életét, miért akar világ uralomra törni? Tanács: A könyvben az egyik legfontosabb szereplő a "gonosz", ezért több időt kell adni a "megalkotására", mint egy sima karakterre. Legyen érdekes, ne csapjuk össze annyival a munkát, hogy őrült..miért őrült? Például lehetne egy megtört ember, aki rossz útra tévedt vagy lehetne egy elnyomott ember, aki hatalomra vágyik. 

6. Fő cselekmény és cselekedetek: A vázlat és a kidolgozottabb szereplőkkel további bontásokat kell készíteni "részeket, fejezeteket kell alkotni, amikből elvehetsz vagy hozzá adhatsz). A bevezetésben legyen egy forduló pont, ahol mondjuk a főszereplőd elindul a kaland "irányába" Ez pl.: lehet egy haláleset miatti bosszú vágy, elindul felkutatni a gyilkost. Itt a fordulópont a közeli barátja elvesztése lesz. 

A középső részen belül legalább három nagyobb fordulópontot kell kiépíteni, olyan rejtélyek, események szükségesek, ami miatt a főszereplőnk jelleme kezd megváltozni, ilyenkor jön szóba a személyiség változás, jellemfejlődés. pl: A főszereplő ráébred arra, hogy nem barátja volt a célpont, hanem ő maga és az üldözőből üldözött lesz.(Ennél jobb fordulatok szükségesek, ez csak egy hirtelen jött tipp) :) 

A befejezésen belül is szükséges egy nagy fordulat. Olyan amely alapjaiban változtatja meg a dolgokat, a főszereplőnek más szemmel kell látnia a világot, kiderül az ezeréves titok. Ez adja a történetünk sava-borsát, itt lesz a történet csúcspontja/tetőpontja a helyzetek kiéleződése (szálak összefutása) a főszereplő már tisztám látja a dolgokat, elhatározott lesz és megállíthatatlan.    

Ezek a fordulópontok, ha utólag megnézzük 8 egymásból következő kis történetre (egységre) fogják osztani a teljes, nagy történetedet. Ez adja a fősegítséget, támasztékot az íráshoz, fontos, hogy tud merre tartasz a könyvedbe, hova akarsz eljutni, a vázlatok segítenek, hogy ne tévedj el, mert mindig vissza tudsz kanyarodni a fő "pontokhoz".

Utolsó pont, ami inkább tanács: Kutatómunka! Olyan könyveket ajánlok elolvasni, amelyek hasonlóak a Te történetedhez. Utána nézni az adott időszaknak, korszaknak. Karakterek finomítása, emberszerűvé faragása, vedd figyelembe, hogy senki se tökéletes és a karaktereknek sem szabad azoknak lenni, mert az nem életszerű.   

Az első fejezethez még néhány szót: Sokan azon aggodnak, hogy mivel indítsák a könyvük első lapjait, azt ajánlom, ne táj leírást alkalmazzunk az már a 70'-es években kiment a divatból. Inkább egy beszélgetést, egy harc jelenetet, valami érdekeset, ami felkelti az olvasó érdeklődését, aki a boltban a polcról éppen levette és kinyitotta 5 másodpercre a könyvünket. Andrzej Sapkowski érdekes "jelenettel" kezdi könyvét, amely a kezünkhöz ragasztja ezáltal a könyvet. De nézzük is meg, hogy miről van szó, miért lett sikeres ez a könyv.

1. fejezet

"Hajnalban jött el a férfihoz.
Óvatosan lopózott be, halkan, alig susogva lépett, úgy szállva át a termen, mint egy látomás, egy szellem – az egyetlen hangot, ami mozgását kísérte, a meztelen bőréhez dörgölőző köpönyeg adta. Még is, ez a gyenge, alig hallható susogás felébresztette a vajákot, vagy talán csak fél álmából riadt fel, melyben egy hangúan ringatózott, mint valami feneketlen mélységben, a csendes tenger alja és fel színe között, a könnyedén hullámzó hínár szálak ölelésében lebegve. Nem mozdult, meg sem rezzent. A lány közelebb libbent, leengedte köpönyegét, és lassan, habozva az ágy szélének támasztotta behajlított térdét. A férfi leeresztett szempillája mögül figyelte, továbbra sem árulva el, hogy ébren van. A lány óvatosan felkapaszkodott az ágyra, fölé került, combjaival átölelte a férfit. Széttárt karjára támaszkodva végig simította az arcát kamillától illatozó hajával. Elszántan, mármár türelmetlenül hajolt fölé, mellbimbójával simítva végig szemhéját, arcát, ajkait. A férfi elmosolyodott, és egy végtelenül lassú, óvatos és lágy mozdulattal karon ragadta. Ujjai elől menekülve a lány fel egyenesedett, és sugárzott, saját ragyogásától megvilágítva és körvonalait vesztve a hajnal ködös világosságánál. A férfi feléje mozdult, de a lány tenyerének határozott nyomása nem engedte helyzetet váltani, csípőjének könnyű, ám határozott mozdulatai választ követeltek. Megadta. A lány már nem hátrált a kezek elől, hátra hajtotta fejét, és megrázta a haját. A bőre hűvös volt és bámulatosan finom. Ahogy arca az arcához közeledett, a férfi meglátta a szemét; hatalmas volt és sötét, mint egy ruszalkáé.
A vaják ringatózva merült alá a kamilla tengerbe, mely türelmét vesztve háborgott és morajlott."

/Az utolsó kívánság; Vaják sorozat 1./


<< Ez is egy lehetőség :D hogyan kezdjünk neki az írásnak, annyi biztos, hogy sokat kell olvasni hozzá!